30 jaar oud, in een jarenlange relatie met een man en zwanger van ons derde kind.
Mang.
Niet bepaald de ideale situatie om als lesbienne uit de kast te komen, vond ik. Als er überhaupt zoiets als een ideale situatie bestaat, temminste. Als ik er op terug kijk, was het voor mij een zeer moeilijke periode die uiteindelijk veel goeds voor het gezin en mij heeft gebracht. Mijn coming out was voor mij namelijk een concreet voorbeeld dat ik mijn seksuele geaardheid zodanig had geaccepteerd dat ik bereid was mijn leven openlijk en zonder schaamte te leiden. Al waren de omstandigheden niet ideaal, en heb ik tot op heden matig contact met mijn familie: mezelf verschuilen, inhouden, anders voordoen dan dat ik ben….het hoefde allemaal niet meer. Een enorme opluchting. Ik ben me er echter wel van bewust dat een coming out an sich niet HET teken is van zelfacceptatie. Je kan je seksuele geaardheid volledig hebben geaccepteerd, maar vanwege persoonlijke overwegingen (veiligheid, angst voor uitsluiting, etc) beslissen dat het beter is niet uit de kast te komen. Een begrijpelijke keuze.
Het kan lastig zijn zoiets persoonlijks als een coming out met een ander te delen….hoe en wanneer vertel je het? Wat zullen de reacties zijn? Een coming out hoeft niet altijd negatief uit te pakken. Er zijn gelukkig genoeg mensen waarbij de coming out juist heel goed is verlopen, en er meteen of na verloop van tijd sprake was van acceptatie door de omgeving. Nou kun je acceptatie niet afdwingen, maar goede voorlichting over homoseksualiteit en seksuele diversiteit kan je omgeving helpen het beter te begrijpen. Ook kan voorlichting je meer inzicht geven in je eigen seksuele geaardheid en eventueel leiden tot (zelf)acceptatie. Sinds een paar jaar ben ik voorlichter Homoseksualiteit en Seksuele Diversiteit bij de voorlichtingsgroep van het COC in Amsterdam. Veel mensen hebben gehoord van het COC, maar wat is het nou precies, en wat doen ze?
Even wat weetjes over het COC:
– Het COC werd op 7 december 1946 in Amsterdam opgericht onder de naam Shakespeareclub
– In 1949 werd de Shakespeareclub omgedoopt tot het Cultuur- en Ontspannings Centrum, ofwel het C.O.C. Niek Engelschman werd onder het pseudoniem Bob Angelo de eerste voorzitter
– Grootste Nederlands belangenvereniging voor homo’s. lesbiennes, biseksuelen en transpersonen (LHBT)
– Het COC zet zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBT’s in Nederland en in het buitenland
– Het COC beschikt als 1 van de weinige LHBT organisaties ter wereld over een speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties
– Het COC is actief op tal van gebieden, met het accent op jong & school, 50plus, (politieke) belangenbehartiging, veiligheid, cultuur & geloof en internationale belangenbehartiging.
– COC Nederland is een federatie van regionale lidverenigingen; er is dus altijd een COC bij jou in de buurt.
Met betrekking tot de voorlichting die er wordt gegeven:
– Dagelijks zetten vrijwillige voorlichters zich in om leerlingen voor te lichten over seksuele diversiteit.
– De voorlichters, die met een man en een vrouw voor de klas staan, gaan met de jongeren in gesprek en beantwoorden hun vragen. Thema’s als seksualiteit, geloof, liefde, discriminatie, vooroordelen worden op het niveau van de leerlingen besproken, waarbij de voorlichters iedereen in z’n waarde laten.
– Onze voorlichters groep bestaat uit meer dan vijftig vrijwilligers die naar middelbare scholen, MBO’s, hogescholen, universiteiten en zelfs basisscholen gaan. De doelen van de voorlichting zijn ontwikkeling en versterking van de LHBT-emancipatie en het creëren van een betere veiligheid in het leefklimaat op de scholen.
– De vrijwilligers worden professioneel voorbereid, begeleid en getraind.
Bron: https://www.cocamsterdam.nl/thema/voorlichting
Zoals jullie in vorige blogs hebben kunnen lezen heb ik affiniteit met transgenderpersonen. Als moeder van een genderkind en als partner van een FTM (female to male transpersoon) wilde ik mij graag actief inzetten voor de transgender community. Hierop ben ik ambassadeur voor TNN geworden. Als ambassadeur signaleren we ontwikkelingen en problemen in de trans gemeenschap in de regio en informeren wij TNN hierover, zodat hier op geanticipeerd kan worden. Daarnaast verkondigen wij de standpunten van TNN: in de trans gemeenschap en breder in de maatschappij, bijvoorbeeld door middel van voorlichtingen of social media.
Wat TNN zoal doet staat hieronder in het kort beschreven:
– TNN (Transgender Netwerk Nederland)
– Stichting die zich landelijk inzet voor de emancipatie van transgender personen en hun omgeving.
– Bestrijding van discriminatie van transgender personen is één van onze meest actuele speerpunten. Ons doel is een genderdiverse samenleving mogelijk maken.
– Op het gebied van werk, onderwijs, veiligheid, recht, zorg en welzijn is TNN in gesprek met betrokken professionals en politici om sociale acceptatie te bevorderen en discriminatie tegen te gaan.
Bron: https://www.transgendernetwerk.nl/ons-werk/
LHBTQI met verschillende culturele achtergronden hebben specifieke problemen die vaak te maken hebben met hun andere culturele achtergrond. Voor deze doelgroep zijn Trans United en Respect to Love opgericht binnen het COC en met samenwerking van Transvisie. Het doel van de bijeenkomsten is lotgenotencontact, het vergroten van de zichtbaarheid en empowerment.
Bron: http://www.respect2love.nl/
http://www.transvisie.nl/transvisie.nl/index.php/trans-united
Een informatieve blog dit keer….ik kan me niet herinneren dat ik als jong meisje op school voorlichting heb gehad over dit onderwerp. En thuis was het taboe. Het doet me goed dat voorlichting nu verplicht gesteld is op scholen en er nu meer over het onderwerp bekend is en bespreekbaar is geworden. Met de komst van internet valt er nu ook een en ander op te zoeken dat jongeren kan helpen op hun reis zichzelf te leren kennen en uiteindelijk vinden. Misschien, hopelijk.. eerder dan ik heb gedaan.
Tot volgende week.
Dikke knufkus,
Mona.