President Trumpf…

door Sylvia Witte

liberty-statue

Terwijl de dollarkoers keldert, mijn mensbeeld afbrokkelt en mijn wereldbeeld verbrijzelt, feliciteert de ku klux klan de nieuwe bewoners van het Witte Huis. Angry white people rekenen definitief af met de arrogantie van de gevestigde orde, tijdens de meest onbeschaafde verkiezingen ooit.  Vanaf vandaag heeft Rusland Poetin. Turkije Erdogan.  Amerika Trump en staan in Nederland de glimmende laarzen van Wilders verwachtingsvol te trappelen in een dikke laag met vet.

Op de beurs daalt de realiteit langzaam in. Onvoorspelbaarheid is als een ziekte. Rot geschrokken beleggers investeren koortsachtig in goudstaven. Opbrengsten van verkeerd gegokte weddenschappen worden ontgoocheld uitgekeerd. De wereld reageert lamgeslagen, terwijl Trump gedreven het podium op klimt. In zijn schaduw volgt een doodvermoeid kind. Het is zijn zoontje. Het jongetje kan geen enkel glimlachje meer opbrengen. Ook kijkt hij niet trots naar zijn vader omhoog. Wanneer de zaal scandeert en aan zijn voeten ligt, moet het jongetje geeuwen en kijkt hij verveeld om zich heen. Alle aandacht gaat uit naar zijn vader, al is híj de nieuwe generatie en misschien ook wel een toekomstige president.

Het contrast is groot.  Waren we gisteren nog geraakt door de warme en liefdevolle woorden van een charmante zwarte president, vandaag worden we wakker in een wereld waar een  witte president met een onprettige air en lelijk hair de Westerse wereld niet alleen een draai om de oren geeft maar hen met een conservatieve ‘good old belt’ afranselt en vernedert. Het pak slaag resulteert in huilende commentatoren, verwarde experts en jengelende Amerika-kenners. Allemaal op zoek naar woorden die een rookgordijn werpen over hun vooringenomen mis-calculatie.

In de tussentijd denk ik aan Trudy en Kim. Een lesbisch stel dat nog op het nippertje een huwelijk in een Amerikaanse swingstate wisten af te sluiten. Een huwelijk, door Trump veracht. Zo liet hij tegenover Fox News weten het verschrikkelijk te vinden dat mensen van hetzelfde geslacht nu overal in Amerika met elkaar kunnen trouwen. Hij beloofde de kiezer stellig hier een eind aan te maken zodra hij  de nieuwe president van Amerika zou zijn.

Dus vanaf vandaag zijn de conservatieven terug op het slagveld. Inclusief hun ouderwetse rechters en hun pruikerige en belegen denkbeelden. Inclusief hun evangelische en orthodoxe kijk op de hoeksteen van de samenleving. Het zou daarom goed zijn als vandaag de homovlag wereldwijd half stok zou worden gehangen, uit solidariteit en om aandacht te voor vragen voor homofobie. Het zou misschien ook goed zijn om Trump op die vlag af te beelden in desnoods een jurk, voor de symboliek maar bovenal om de nieuwe generatie en in het bijzonder zijn zoontje weer wat hoopvoller of aan het lachen te krijgen.

LEAVE A REPLY