Hoe Bianca twee keer werd vermoord.

Door Marcel Heyman

Afgelopen weekend werd Bianca vermoord. Bianca was een vrouw uit Venezuela, zij was sekswerker.Zij had besloten haar werkterrein te verplaatsen naar Arnhem en werd daar door de eerst klant op deze nieuwe locatie op brute wijze om het leven gebracht. Dit was de eerste keer dat zij werd vermoord.

Bianca was niet zo maar een vrouw, zij was een transvrouw en zoals zo veel Zuid- Amerikaanse sekswerkers was zij hoogst waarschijnlijk naar Europa gekomen om als sekswerker aan de slag te gaan om haar familie in het door politieke onrust geplaagde, straatarme Venezuela, financieel te kunnen ondersteunen.

Het provinciekrantje ” De Gelderlander” vermoorde door hun berichtgeving Bianca nogmaals. Bianca leefde en werkte als vrouw en werd door de journalist die verslag deed van dit vreselijke voorval” een man met vrouwelijke kenmerken ” genoemd. Bianca was geen man. Het stigmatiserende bericht was een bewijs van het totale gebrek aan empathie en kennis over dit onderwerp. Waarom werd dit überhaupt vermeld? Als uit het onderzoek blijkt dat zij werd vermoord omdat zij een transvrouw was en de motivatie transfobie was, zou hier de nadruk op hebben moeten liggen.

Uit statistieken blijkt dat Bianca behoorde tot een van de meest gestigmatiseerde en gemarginaliseerde groepen uit de samenleving.  Transvrouwen hebben het heel moeilijk om in onze samenleving hun plek te verwerven. Werkgevers staan door de talrijke stigma’s niet te springen om hen in dienst te nemen en dit is dan ook de reden dat velen van hen van een uitkering leven of werkzaam zijn als sekswerker. Vooral als je dan ook nog een gekleurde transvrouw bent zoals Bianca is het twee keer zo moeilijk.

De Gelderlander was zo vrij om de talrijke stigma’s rondom dit onderwerp te bevestigen door er allerlei niet ter zake doende onderwerpen bij te slepen zodat het sensatie gehalte van het artikel steeg, en er een groot publiek van kon smullen.Termen als transseksueel, transgender voorzien van een belachelijke uitleg en insinuaties werden door het artikel heen gebruikt.
“In vrijwel alle gevallen gaat het bij transseksuelen die in de seksbusiness actief zijn om mannen die er door operaties en laserbehandelingen van top tot teen uitzien als een vrouw. Ze hebben hun mannelijk geslachtsdeel behouden. ” Waar is deze uitspraak op gebaseerd?

Vanwege de protesten over de berichtgeving voelde de Gelderlander zich genoodzaakt om een follow up te doen. Boven het artikel stond ” Wat is een transvrouw? we leggen het uit”

Op de vraag van een lezer waarom de term transgender werd vermeld omdat je toch ook niet vermeld of een slachtoffer homo is volgde dit antwoord. “De vergelijking met homoseksualiteit gaat echter mank. Genderdysforie is geen geaardheid, eerder een medische term voor mensen die zich niet thuis voelen in het lichaam waarin ze zijn geboren. En we noemen iemands geaardheid echt wel als het relevant is voor het misdrijf of het verhaal.”

“Daarnaast kwam vanuit het netwerk van de transgenders veel kritiek omdat de krant volgens een woordvoerster totaal voorbijgaat aan iemands ware ik. ‘Jullie nemen niet de genderidentiteit als leidend maar de genitale kenmerken die iemand nog bezit’. Daarmee ontkennen we volgens haar nog steeds dat het om een vrouw gaat. Ook zouden we geen respect tonen voor iemands privacy. Een begrijpelijke reactie. Alleen schrijven we niet uitsluitend voor het netwerk van transgenders. We moeten een breed publiek uitleggen waar het om gaat. Wat is een transvrouw? Bovendien is de kans groot dat de identiteit van het slachtoffer een rol speelt in het misdrijf. We namen de informatie van de politie dus niet over uit een zucht naar sensatie.” Aldus de krant.

Als je dan een breed publiek wilt uitleggen waar het om gaat wat is het dan precies wat je wilt uitleggen? Mocht de moordenaar gehandeld hebben uit transfobe motieven zou je als krant het brede publiek kunnen informeren over de moeilijke omstandigheden waaronder de meeste transvrouwen moeten zien te overleven. De stuctureel achtergestelde positie waarin zij zich maatschappelijk bevinden. Zodat je het ” brede” publiek informeert en gelijktijdig begrip en sympathie kweekt voor de moeilijke omstandigheden waarin zij zich veelal bevinden.

Vrouw vermoord in Arnhem.

In Arnhem is afgelopen weekend een vrouw op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Het slachtoffer, de 32 jarige uit Venezuela afkomstige vrouw was werkzaam als sekswerker. Zij had haar werkterrein juist uitgebreid van Rotterdam naar Arnhem en is daar door haar eerste klant om het leven gebracht. Bianca was hier hoogstwaarschijnlijk werkzaam om haar familie, in het door politieke onrust en straatarme Venezuela, financieel te ondersteunen. Een mogelijk motief kan roof zijn geweest. Transfobie zou een ander motief kunnen zijn aangezien Bianca een transvrouw was.

Transfobie is doodsoorzaak nummer 1 bij transvrouwen over de hele wereld. Deze zeer kwetsbare groep beland vaak in de seksindustrie aangezien door de talrijke stigma’s in de maatschappij, regulier werk vaak buiten hun bereik ligt.

Meer dan de helft van alle transgenders in Nederland is het afgelopen jaar beledigd, bedreigd, of heeft te maken gehad met geweld. Bij sommigen gebeurt dit zelfs maandelijks. Dit is in Nederland waar toch een wettelijk kader is om hen tegen discriminatie en uitsluiting te beschermen. In Zuid Amerika vooral in Brazilië en Venezuela worden dagelijks transvrouwen vermoord. Wereldwijd zijn er tussen 2008 en 2016 meer dan 2100 transvrouwen vermoord dit zijn de geregistreerde gevallen en het topje van de ijsberg. Veel geweld tegen hen wordt niet geregistreerd of verdwijnt onder de kop homofoob geweld of wordt gecatalogiseerd als roofmoord of moord zonder dat de achtergrond wordt vermeld.

Dit is een suggestie voor de Gelderlander. Op deze wijze blijft Bianca de vrouw die ze was, wordt de nadruk gelegd op haar menselijkheid en informeer je gelijktijdig het grote publiek over een groot maatschappelijk probleem waar weinig kennis over is.

LEAVE A REPLY