‘Birds born in a cage think flying is an illness’

verslag door Kimberly Jensma, video door Iza Awad

PurAnimal van REINDIER is een waar sprookje. Door middel van elf zelfgeschreven nummers wordt het publiek meegenomen in een emotionele achtbaan.

Tien minuten voor aanvang van de eerste try-out zie ik de acteurs gespannen buiten rondlopen. Ze maken foto’s, lachen samen hun zenuwen weg en spuiten nog wat zwarte verf op hun huid of haarlak in hun haar. Ze zien er prachtig uit: grote kapsels, veel glitter en indrukwekkende outfits. De voorman van REINDIER, Reinier van Harten (1991), loopt vastbesloten rond en kijkt of hij nog ergens kan helpen. Vlak voor aanvang worden de acteurs naar binnen geroepen en niet veel later wordt ook het publiek verzocht om de zaal te betreden.

De deuren van een knus zaaltje in CREA, het cultureel studentencentrum van de Universiteit van Amsterdam, zwaaien open en de toegestroomde mensen lopen naar binnen. Het publiek zit nog maar net als de lichten doven. Plotseling lopen er van achter uit de zaal enkele mensen naar het podium. Het optreden begint. Elf composities lang worden onze zintuigen geprikkeld. PurAnimal is een show die je even goed vastpakt en niet loslaat. Af en toe pink ik een traantje weg, waarna ik een paar minuten later weer (evenals mijn buurman) met mijn voet op de maat van de muziek beweeg.

Frontman Reinier vertelt ons na de voorstelling het verhaal achter PurAnimal: “Eigenlijk heb ik de hele voorstelling geschreven over mijn stembandverlamming die ik twee en een half jaar geleden heb gekregen vanwege een auto-immuunziekte.” Reinier studeerde aan het conservatorium toen zijn stem er ineens mee ophield. Na een lang traject werd de definitieve diagnose gesteld: neuralgische amyotrofie, een obscure auto-immuunziekte waardoor zijn linker stemband en drie zenuwen verlamd zijn geraakt. Hij verloor drieënhalve octaaf en kan niet meer zo hard zingen. Reinier: “Toen ben ik dus een tijdje gestopt en heb ik besloten daar een voorstelling over te maken als een soort verwerking.”

PurAnimal is een hele persoonlijk voorstelling en dat voel je als toeschouwer. Hij grijpt je en laat je niet los. Er staan alleen maar prachtige en zeer getalenteerde mensen op het podium die je door middel van zang, dans en muziek keer op keer verbazen. REINDIER is terug!

Het sprookje: PurAnimal
Een merel transformeert in een raaf: van een zwarte vogel die kan zingen in een zwarte vogel die louter kan kraaien. Op een dag ontwaakt de merel. Ze wil haar ochtendritueel beginnen met een prachtig lied, maar er komt geen geluid uit haar keel. Uit woede slaat ze haar vleugel kapot en als ze probeert weg te vliegen, stort ze ter aarde. Verbannen tot de koude grond gaat ze op zoek naar hulp, maar stuit op een grote raaf die haar angstaanjagend toespreekt: ‘Birds born in a cage think flying is an illness.’ Wat betekent het nog om een merel te zijn, nu ze niet meer kan zingen? Kruipend over de bodem komt ze allerhande karakters tegen die haar iets duidelijk proberen te maken. Wat doet een merel die niet kan zingen? Vasthouden of loslaten? Hopen of accepteren?
Bron: http://reindier.com/puranimal/

Op vrijdag 26 mei vindt er nog een try-out plaats in het Oostbloktheater om 20:00 uur. Maandag 29 mei is de afstudeervoorstelling te bekijken in de Tolhuistuin om 19:30 uur. De première vindt plaats om 20:00 uur op woensdag 28 juni in het Ostadetheater. Daarna is de voorstelling te beleven in theaters en concertzalen in het hele land en komt er een album. Voor meer informatie, zie: http://reindier.com/shows/.

LEAVE A REPLY