En de winnaar is…… Homo !!!

 

GSA-Homo-scheldwoord-1(beeld uit COC website)

Jawel de winnaar van de verkiezing van het meest populaire scheldwoord van Nederland is het magische woord “Homo”. Een kort en bondig woord en makkelijk te gebruiken zodat deze in alle geledingen van de maatschappij weerklinkt.

Zesjarige jongetjes schreeuwen dit naar elkaar maar ook een groep uitgelaten ballen slaan elkaar vrolijk op de schouders terwijl ze elkander kameraadschappelijk homo noemen. Ook onder sommige groepen meisjes begint het woord steeds meer in zwang te raken en zelfs bij mijn moeder in het oudenmensenhuis hoorde ik het laatst. Het is homo hier en homo daar en vaak vraag ik mij af wat de gebruikers er eigenlijk mee willen zeggen.

Laten we even gezellig analyseren, als je iemand homo noemt, heb je het dan over de sportschool-homo, die mannen met die prachtige opgepompte lijven waar veel hetero mannen stiekem jaloers op zijn? De interieur-homo, je kent ze wel zij die verder dan Ikea kijken en zoooo een goede smaak hebben? De modehomo, degene die je in de gaten houdt om up to date te blijven qua kleding? Heb je het over de beste vriend van je vriendin of vrouw, die “leukerd” waar ze altijd mee gaat winkelen zodat jij godzijdank niet mee hoeft ? Het zou ook over dat halve wijf kunnen gaan, die opzichtige, opgemaakte kirrende cliché homo, het Roy Donders type of die gezellige homo types zoals Geer en Goor waar je altijd zo mee kan lachen. Je hebt tegenwoordig ook van die homo’s die nog mannelijker zijn dan de grootste hetero.

Ik zou het leuk vinden lieve hetero’s die zo ruimhartig dit woord gebruiken om wat specifieker te worden. Maak er een beetje een uitdaging van. Ga eens voor jezelf na in welke hierboven genoemde categorie homo jouw vriend valt. Maak er een spel van wees creatief en bedenk je dat die vriend van je die een beetje als een boer met kiespijn lacht misschien al heel lang tegenover jullie uit de kast probeert te komen. Hij wil graag zichzelf zijn bij jullie maar durft dit niet. Hij is bang om uitgelachen te worden, niet door jullie voor vol aan te worden gezien. Ook dat schuchtere jongetje of meisje dat begint te blozen op het moment dat homo weerklinkt in het klaslokaal en zich alleen voelt en worstelt met al die verwarrende gevoelens kruipt maar wat dieper in zijn/haar schulp terwijl jullie lol hebben en er natuurlijks niets kwaads mee in de zin hebben. Wisten jullie dat de zelfmoordcijfers bij LHBT jongeren 5x hoger zijn dan bij hun leeftijdsgenoten.

Die twee lettergrepen kunnen er voor zorgen dat iemand zich onveilig voelt en zich niet durft te uiten. Zoals al die ouderen die eenmaal ondergebracht in een bejaardentehuis weer terug de kast in gaan omdat ook de oudjes niet altijd even tolerant zijn ten opzichte van homo’s.

Veel hetero’s zeggen dat het slechts gein is, dat ze er niets kwaads mee bedoelen en vaak ben ik geneigd ze te geloven. Ook al vraag ik mij dan af wat er dan zo geinig aan is. Mijn geloof in de onschuld verdwijnt als ze er een combi van maken zoals vieze homo of kankerhomo zoals bij mij in de buurt vaak wordt gebruikt door puber jongetjes. Als homo krijg je eelt op de ziel en vaak reageer je niet als het niet persoonlijk tegen jou gericht is maar het begint mij steeds meer te irriteren juist omdat de gebruikers van dit woord geen idee hebben van de impact. Een van de eerste zaken die je als hetero kunt doen om je lesbische vriendin of je homoseksuele vriend te steunen is om dit als (scheld)woord uit je vocabulaire te schrappen.

Solidariteit is iets dat sowieso vaak ontbreekt van de hetero naar homo toe. Wij homo’s rennen ons rot om solidair te zijn met al de acties van onze hetero vrienden. Hetgeen natuurlijk heel gewoon is. Toch zie ik bij demonstraties tegen homo-geweld of zoals laatst bij de aanslag in Orlando nauwelijks hetero’s die de moeite doen om naar een demonstratie te gaan. Ook heb ik toen nauwelijks (hetero)opiniemakers gehoord die zich tegen geweld tegen onze gemeenschap uitspraken. Ik denk dat veel hetero’s denken dat wij het hier goed voor elkaar hebben en dat klopt ook op wettelijk gebied. Toch is er een toename van geweld en zijn er b.v nog steeds verontrustende zelfmoordcijfers onder LHBT jongeren.

Het feit dat het woord homo als scheldwoord gemeengoed is in alle lagen van de bevolking is een teken aan de wand. Zoek je een alternatief ik zal je er een paar geven, dubbelgevouwen draailul, vibrerende kaasschaaf, beschimmelde groentela, ongeschoren puntzak, opgeblazen botoxlip, uitgelubberde bustehouder, afgebrande kelderbox, kut als een echoput, uitgewoonde blubberreet, pruttelende modderpoel, vastgelopen negativiteitsmeter, trollig feeksengebroed, verlamde kutspier. Inderdaad ze zijn niet zo lekker kort en bondig maar ze bevorderen wel het creatieve denkproces.

 

 

 

LEAVE A REPLY