De dikke pik van Rick.

door Marcel Heyman

De dikke pik van Rick.

 

Wat gebeurt er als je pik je levensweg bepaalt, je er je zelfbeeld aan ontleent, je zelfvertrouwen op bouwt? Rick Verhagen beter bekend onder de naam Rick Hollander schreef er een openhartig boek over.

Rick en zijn pik waren zelfs getrouwd. Het was een avontuurlijk huwelijk, een die hem op vele plekken in Europa en Amerika bracht maar gelijktijdig een huwelijk waarbij Rick zelf meer en meer naar de achtergrond verdween en zijn pik, pront en rechtop in de wind, het huwelijk domineerde.

Het verhaal begint bij Richard, een verlegen, goudharig jongentje, die opgroeit in Nijmegen. Hij omschrijft zijn jeugd als gevoelsarm, ouders die immer druk waren met het café dat zij uitbaatten en zelf niet de juiste rolmodellen hadden gekend om te weten hoe je kinderen verantwoord groot brengt. Deze Richard wordt Rick, Rick Verhagen. Deze ontvlucht de bedrukte en benauwende omgeving van zijn jeugd en komt uiteindelijk in Amsterdam terecht. Wat volgt in die hoofdstukken is natuurlijk zijn ontluikende reputatie als sexbom maar ook geeft hij een prachtige tijdschets van de jaren negentig. Een die mensen van zijn generatie melancholisch doen worden (mij dus ook) en doen terug verlangen naar de tijd dat in Amsterdam nog alles mogelijk was en de vertrutting de stad nog niet had over genomen. Ahhhhh, die goede oude tijd (oh mijn God ik wordt oud) Klinkende namen van toen uit de scene komen voorbij zoals Richenel, Paul de Leeuw, die natuurlijk nog steeds een klinkende naam is, Nicky Nicole en de namen van de wereldberoemde clubs van toentertijd zoals, de Exit, Havanna, De April en natuurlijk de IT van Manfred Langer.

 

Meer en meer bepaalt de genotsknots van Rick die inmiddels Rick Hollander was geworden zijn leven. Het boek is niet alleen een amusant verhaal van hoe een roodharig jongetje uit Nijmegen een pornoster werd maar ook een waarschuwing. Een waarschuwing voor Tina (There is no alternative) chrystal meth. Je voelt en ziet in het verhaal de escalatie van een pilletje hier een snuifje daar naar een uiteindelijk hardvochtige afhankelijkheid van Tina. Een die de eisen van de tampeloeres (beetje afwisseling jongens) opschroefden tot een niveau waaraan nog nauwelijks viel te voldoen. Het boek is makkelijk leesbaar. Het verhaal soms ontluisterend en triest maar ook vol humor en Rick beschikt over een gezonde dosis zelfreflectie.

 

Ook ik kende Rick van gezicht en pik. Ik ben zelf niet zo een pikkemans maar meer van van de kadetjes. Toch wist ik dat vele van mijn vrienden groot fan waren. En het verhaal doet je dingen beseffen, zoals een grote lul is niet perse een zegen helemaal niet als dat is waar mensen je op beoordelen, het fundament van je identiteit wordt. Ik vond het leuk om hem te ontmoeten op de presentatie en hoop hem in een van de komende weken in de uitzending te mogen ontvangen samen met zijn schrijfcoach Vincent van der Kaap, die uitgebreid werd bedankt voor het geloof dat hij in Rick had.

 

Rick die volgend jaar van Abraham krijgt te horen waar hij de mosterd moet halen is een niet zo grote nog steeds aantrekkelijke man die door de kwetsbaarheid die hij ongewild uitstraalt een onuitblusbare seksappeal bezit. De zaal was gevuld met mannen en wat vrouwen van een”zekere” leeftijd en ik weet zeker dat zich vele fans van zijn vroegere werk onder het publiek bevond. Dit werd zichtbaar tijdens het signeren waarbij vele met hem op de foto wilden en vaak niet voordat Rick eerst afgelebberd werd, hetgeen hij geduldig en professioneel onderging.

 

Zijn openingsspeech vond ik lief door de vlagen van zenuwen die door zijn lijf gierden en het soms overnamen. Maar duidelijk een man die veel had overwonnen en nu over de nodige zelfkennis beschikt om via humor de zenuwen de baas te blijven. Iets te vroeg kwam de diva Dusty naar voren. Dusty kende ik reeds door haar optredens tijdens de Gay Pride van afgelopen jaar maar immer als verschijning en niet als standup-comediéne. Ze deed me versteld staan en gieren van het lachen, rap van tong en een groot improvisatietalent die inspeelde op wat er in de zaal gebeurde. Dusty je hebt er een fan bij.

Luister hieronder naar de gevatte speech van Dusty:

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de verslavingsdeskundige die Rick heeft begeleid bij zijn moeizaam herstel. Want Tina wis je niet zo maar uit je leven en is een gevaar waar je immer beducht voor moet blijven. Ook werd Erwin Olaf bedankt voor de nieuwe carriere mogelijkheid. Erwin heeft hem een paar jaar gelden gevraagd om voor hem te poseren. Op de set aangekomen kreeg hij echter een papieren Gucci zak over zijn hoofd en moest hij met een erectie tegen een houten wand staan. Ach ik was gewoon op zoek naar iemand met een lul die de hoek om kon, antwoorde Erwin droogjes.

Rick een man om respect voor te hebben, die veel heeft overwonnen. Iemand waar het leven overheen is gewalst en nu de controle terug heeft. Samen met zijn familie en vrienden vierde hij deze triomf. Een boeiend verhaal waar lering uit te trekken valt dus ik zeg kopen dat boek,# Tina mijn affaire met chrystal meth .

Met dank aan Kimberly die deze middag extra gezellig maakte.

LEAVE A REPLY