HAND IN HAND, KAMERADEN!!

HAND IN HAND, KAMERADEN!!!
Jeetje het is weer eens zo ver. Twee homo’s in Arnhem in elkaar geslagen. Triest, verontrustend en een urgente reden om woedend te zijn. Iedereen is wederom woedend en mijn timeline op Facebook vulde zich met verontwaardigde berichten, goed bedoelde acties, analyses en ronduit racistische uitlatingen. Ik heb velen ervan gelezen en denk dat het meeste al is gezegd maar toch wil ik ook nog een kleine duit in het zakje doen. Of je nu als vrouw in een kort rokje, als homo heupwiegend met je vriendje gearmd, als bejaarde achter je rollator of als gekleurd mens of gehoofddoekte vrouw je in de openbare ruimte bevindt, niemand heeft het recht om je te mishandelen (fysiek of verbaal). Het feit dat dames met een hoofddoek worden lastig gevallen, vind ik net zo erg als het feit dat LHBT+ers zich onveilig en ongemakkelijk op straat voelen.
Vooroordelen wie heeft ze niet? Niets menselijks is mij vreemd dus ook ik laat mij vaak leiden door ervaringen uit het verleden of ideeën die ik over bepaalde zaken of mensen heb. De kunst is om je daar bewust van te zijn. Vooroordelen versimpelen de wereld en maken die gelijktijdig ook heel benauwend en klein. De trieste waarheid is dat we in een tijd van fake nieuws en alternatieve feiten leven en dat ook de uitdrukking “Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel”vaak niet meer op gaat. Trouwens wat is de waarheid? Een situatie met vijf getuigen en je hebt gelijk tien versies van de waarheid. Ik probeer mij zoveel mogelijk door de feiten te laten leiden.
Feit is ; twee homo-mannen zijn in Arnhem mishandeld door een groep jongens.
Volgens de homo-mannen waren het Marokkaans/Nederlandse jongens maar de advocaat van een van de jongens spreekt dit tegen. Hij zegt dat het een gemengd groepje was, jongens met een verschillende achtergrond. Ook wordt door hem in twijfel getrokken dat er daadwerkelijk een betonschaar is gebruikt. Verder is nu ook tegen de twee mishandelde mannen aangifte gedaan omdat volgens een van de jongens, zij geweld tegen hem hadden gebruikt. Twee jongens zijn gelijk opgepakt en vier anderen hebben zich de dag erna bij de politie gemeld. Slechts hun leeftijd is bekend gemaakt, drie jongens van 16 twee van 14 en een man van 20.
Wat hier volgens mij uit blijkt is dat elk verhaal twee kanten heeft, dat er misschien wel slachtoffers aan beide zijden zijn. Dat het soms beter is om af te wachten en te luisteren i.p.v gelijk met je oordeel klaar te staan.
Een feit in de hele situatie verontruste mij wel en werd slechts door mama Tanja Ineke van het COC, geadresseerd. In een interview verklaarde zij dat er in 2015 bijna 1600 aangiftes zijn gedaan waaruit slechts 9 veroordelingen volgden. Ik heb geprobeerd deze feiten ergens te achterhalen maar stuitte slechts op een onderzoeksrapport van de politie die de periode van 1-1-2009 tot 1-9-2013 beslaat. Ook daarin staan voor mij verrassende cijfers b.v dat bijna 87% van de daders al antecedenten heeft oftewel al eerder met justitie in aanraking is geweest. Verder blijkt dat geen enkele dader ook daadwerkelijk is vervolgd voor discriminatie. Waarom er onderscheid wordt gemaakt tussen anti-homogeweld en discriminatie is mij niet duidelijk. In mijn beleving is anti-homogeweld juist de ultieme vorm van discriminatie. Ondanks een toegenomen bereidheid om aangifte te doen hebben veel LHBT+ers er weinig vertrouwen in hoe er met hun aangifte wordt omgegaan. Natuurlijk is het zo dat wanneer een zaak, zoals nu ,veel aandacht in de media krijgt de politie beweert er veel prioriteit aan te geven. Toch blijkt dat niet immer in de praktijk.
Lief al die hetero-mannen die zich hand in hand laten fotograferen voor Facebook. Aan de politici die hieraan meededen wil ik echter vragen om dit weer niet een symboolactie te laten zijn. Zorg dat verplichte voorlichting daadwerkelijk verplicht is en zorg dat de politie beter op dit onderwerp getraind wordt zodat de sensitiviteit naar de slachtoffers omhoog gaat en de pakkans wordt vergroot en er ook in de strafmaat te zien is dat dit in onze maatschappij serieus wordt genomen en zodanig wordt afgestraft. Voor alle hetero’s met LHBT+ vrienden wees solidair, grijp in als je getuige bent van een homofoob incident, stop met het gebruiken van het woord “homo” zelfs als het niet kwaad is bedoeld en ook wij moeten ons solidair betonen met andere slachtoffers van geweld, uitsluiting en discriminatie. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn , kortgerokt, hoofddoekdragend, transmens, gekleurd, klein, groot gehandicapt, homo, lesbienne of bi, we are all family (Zou mijn zuster Ruud Douma (Dolly Bellefleur) zeggen)
rolmodellen Hakim en Pepijn.

LEAVE A REPLY