Lesbian History Tour Amsterdam

door Quirine Langkeek

Vorige zomer maakte ik kennis met Inga en Annette. Zij lieten mij, samen met een (internationale) groep andere vrouwen, zien wat ónze geschiedenis is in Amsterdam. De stad die me zo had getrokken om haar vrijheid, bleek nog veel meer in petto te hebben. Ook vrouwen vóór mij hadden hun weg naar Amsterdam gevonden. Van wat de machtsstrijd tussen man en vrouw te maken heeft met afgeknipte dassen in ‘Het Mandje’, tot anarchistische uitspattingen en een stiekem huwelijk – het bracht ons allemaal tot waar we nu zijn.

Tijdens een nieuwjaarsborrel kom ik samen met Noah Inga opnieuw tegen. Sinds de tour van het voorgaande jaar zeggen we elkaar altijd gedag wanneer we elkaar zien. Het onderwerp van gesprek komt al snel op de Lesbian History Tour. Marcel had weleens gehoord dat de mannen achter de toonbank bij Gays & Gadgets en het PinkPoint op de Westermarkt regelmatig de vraag krijgen of er nu ook niet iets leuks voor vrouwen te beleven valt in de stad. Inga was al langer op zoek naar een manier om de tour breder beschikbaar te maken, omdat ook zij vaker hoort dat de interesse groot is. Een samenwerking met Pink Terrorists was daarom snel gelegd.

Een intergenerationele uitwisseling volgde. Inga nam ons mee op tour, die wij, aandachtig luisterend naar één van onze activistische voorgangers, opnamen in audio en beeld. Na afloop nodigde ze ons uit om bij haar vriendin thuis te gaan eten. Urenlang praatten we verder over het ontstaan van de tour, lesbisch activisme en het (hedendaags) feminisme. Veel verschillen, maar toch ook nog steeds hetzelfde. In ieder geval één van de avonden die ik mij zal herinneren.

Geschiedenis maken blijkt zo moeilijk niet. Doe wat je nodig vindt en voor je het weet kijkt een nieuwe generatie naar je op.

P.S. Het materiaal is er, we zijn nu bezig de tour op een leuke en makkelijke manier beschikbaar te maken. Daarover later meer!

LEAVE A REPLY