#Me too=#BLIJF MET JE POTEN VAN HAAR AF!!!

#Me too

Geschokt ben ik door de actie #me too. Talrijke vrouwen in mijn eigen omgeving vermeldden deze hashtag op hun facebookpagina’s. Sommigen stonden sterk genoeg in hun schoenen om ook de daadwerkelijke incidenten te vertellen anderen slechts de twee woorden waarmee ze aangeven ook slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie.

Verwonderd ben ik door het feit dat veel vrouwen dit als hun dagelijkse realiteit ervaren en daarin een gevoel van berusting hebben gecultiveerd. Zo werkt het en wat kan je er tegen doen? Machteloosheid als uitgangspunt. Ik als (homo) man zijnde ben mij vaag bewust van het feit dat het gebeurt maar niet dat het op zulke grote schaal plaats vindt. Mijn antenne is gericht op homofobe situaties.Wederom ervaar ik dat ik net zoals b.v in racistische situaties als witte man niet altijd allert ben, dit dus ook niet bij deze zaken ben, die vrouwen betreffen. Dit is wederom een eyeopener en dames jullie hebben een bondgenoot in mij. Want ook al ben ik geen vrouw, weet ik wat het met je doet om continu op je hoede te moeten zijn en hoe het voelt als iemand inbreuk maakt op je lichamelijke integriteit.

Hoe is het mogelijk dat een groot deel van de mannen het normaal vindt om meisjes en vrouwen als een object te zien. Een object dat schijnbaar vrij toegankelijk is om te grijpen te bevoelen of erger. Schrijnend zijn de verhalen die ik vernam van vrouwen die dit op b.v hun werkplek overkwam en in andere vrouwen een bondgenoot hoopten te vinden en daarin werden teleurgesteld. Ook zijn de verhalen talrijk waarin het slachtoffer te horen kreeg dat het haar eigen schuld was. Te uitdagend, te sexy, dan had je maar niet alleen met hem in één ruimte moeten zijn enz, enz.

De 20 jarige Noa Jansma begon een instagramaccount waarmee ze al de vunzigheid die ze dagelijks uit de monden van mannen hoort, gezichten wilde geven.

@Dearcatcallers’ heet haar account op Instagram. Daar legde Noa Jansma uit Amsterdam de hele maand september haar catcallers vast, de mannen die haar nariepen en uitscholden. Zo alledaags, wilde ze tonen, is straatintimidatie. Binnen een maand had ze meer dan 19.000 volgers.83 procent van de Amsterdamse vrouwen tussen 15 en 34 jaar en 84 procent van de Rotterdamse vrouwen tussen 18 en 45 jaar wordt geconfronteerd met seksuele straatintimidatie.Dat blijkt uit onderzoeken van onder meer de gemeenten Amsterdam en Rotterdam en de Europese Unie.

Van de vrouwen die worden lastiggevallen negeert 80 tot 92 procent het en loopt door. Slechts een kleine minderheid doet aangifte.

Schokkende feiten, veelzeggende feiten. De meeste mannen die met Noa op de foto gingen waren zich van geen kwaad bewust en poseerden trots. Ik vraag mij telkenmale af wat die mannen er van zouden vinden wanneer hun zuster, dochter, moeder, vrouw of vriendin op dezelfde wijze zouden worden behandeld. Wij mannen die wel in de respectvolle benadering van vrouwen geloven, vrouwen zien als mens i.p.v seksobject moeten ons uitspreken en solidair betonen. Andere mannen aanspreken en daar nodig ingrijpen. Ik wil mij niet eens verdiepen in de oorzaken die aan dit gedrag ten grondslag ligt al denk ik dat een van de oorzaken in de opvoeding besloten ligt. Ik zou tegen al die lieden willen zeggen, blijf met je poten van mijn vriendinnen, zuster, nichtjes, moeder, tante, collega en iedere andere vrouw af. Mijn diepe respect voor alle vrouwen die hun verhaal naar buiten brengen en dit onderwerp bespreekbaar maken. Dank jullie wel.

LEAVE A REPLY