Onze Drag Queens, echte kerels met super kloten

14563427_10154017951089072_5408383697727250933_n

Onze Dragqueens, echte kerels met super kloten.

Ook ik zal even meeliften op de onrust ontstaan nadat een van Amsterdams meest geliefde en gevierde dragqueens in Maastricht is belaagd. Sander den Baas bij ons beter bekend onder de naam Lady Galore was aldaar om samen met enkele vriendinnen, Drag queens, Miss Patty Pam-Pam (Pieter Roberts) en Dee Licious (John Nielsen) een feest in cafe La Rose op te luisteren. Na afloop liepen ze op de grote markt een groep jongeren tegen het lijf die hen begon uit te schelden. Daar waren onze ladies niet van gediend en er ontstond een schermutseling waarbij geduwd, getrokken (niet op de goede manier) gescholden en gespuwd werd. Gelukkig arriveerden er twee dienders op de fiets , de redding nabij, dachten de dames. Al snel werd duidelijk dat de twee redders in nood ook behept waren met het virus der homofobie. Een van hen werd zelfs agressief en werd door zijn collega weg gestuurd. Toen hij even later terugkwam blafte hij onze diva’s toe; Als je er zo uit ziet, lok je dit zelf uit.
Na het incident bleven de dames verbluft achter. Maar de raddraaiers en domme agentjes hadden de verkeerde tegenover zich. Hahaha miss Galore, has friends in high places. Onze dames zijn geen timide, bange travestieten, nee toevallig zijn onze queens, zelfbewuste assertieve mensen.
Zij kiezen voor deze verschijningvorm als verlengstuk van hun creativiteit als uitingsvorm om plezier te maken en ook om de hokjesgeest in de maatschappij aan de kaak te stellen.

De Amsterdamse Dragscene is fameus vanwege de diversiteit. Glamour staat bij Lady Galore en haar vriendinnen hoog in het vaandel. Trouwens ook bij diva Mayday. Makeup- en haar-artiesten zijn het, jaloers gadegeslagen door menig vrouw en B travestiet (moi)
Daar is Jennifer Hopelezz een andere trendsetter in Dragland. Ver voordat Conchita de wereld op zijn kop zette had Jennifer al een trend gezet met haar baard. En als mede-eigenaar van club Church heeft zij het wat ingedutte imago van Amsterdam als Gay Capital weer een boost gegeven. Met een keur aan fetishfeesten en spectaculaire dragcompetities. Verder is zij als activiste ook een pleitbezorger voor de verstrekking van PrEP. Zij heeft een trouwe possy die met hun aanwezigheid de stad kleur geven.
Dolly Bellefleur is een begrip en de ster van menig feest of bijeenkomst. Leeftijdsloos is zij al deccenia actief. Hooggehakt met haar eindeloos lange benen verbindt zij verschillende werelden en is beroemd om haar hertalingen van bekende liederen. Diva Mayday loopt minstens net zo lang mee en is een gevierd spreekstalmeesteres en heeft zich ontwikkeld tot een veel gevraagde D.J en is zelfs vanwege haar intieme en innige relaties met B.N.ers er zelf een geworden. Ook is ze de initiatiefneemster van de Rainbow-Awards. Dit behoedde haar niet voor homofoob agressief gedrag. Twee keer is zij aangevallen, een keer van haar fiets getrapt maar ook een keer met een vuurwapen bedreigd.
Ook Snorella WC een van de organiatoren van het bekende event (Mega)Flikkers is dit jaar belaagd. Op haar fiets achterna gezeten door een paar scooterlullen werd ze klemgereden en in een hoek gedreven en vervolgens in elkaar geslagen.

Dit zijn incidenten waar ik weet van heb maar ik ben ervan overtuigd dat zij vast niet de enige dragqueens zijn met dit soort ervaringen. Hoe traumatisch de impact van zo een ervaring kan zijn kunnen we ons allemaal voorstellen.
Geen van hen heeft echter besloten te stoppen. Nee het tegenovergestelde is waar. Allen zijn ze gemotiveerder dan ooit om te blijven doen waar ze goed in. zijn. Verbinden, zich inzetten om diversiteit zichtbaar te maken en vooral heel veel plezier maken.

Hoe triest het incident ook is brengt het ook verschillende mooie zaken aan het licht. Een moslim politicus, Ahmed Marcouch, heeft in de kamer vragen gesteld over het gedrag van de agenten. Onze backup, het coc, heeft zich geroerd en het coc Limburg heeft een gesprek met de politie gehad over samenwerking. Verschillende media buitelden over elkaar heen om over dit schandelijk voorval te berichten. In de Maastrichtse gemeenteraad leidt het incident tot onrust. De Groenlinks fractie pleit samen met de PvdA tot een andere houding van de politie en wenst dat in vervolg de raddraaiers worden opgepakt. Lady Galore heeft wel zin om met de korpschef & burgermeester te gaan stappen en heeft met haar twee vriendinnen afgesproken aanwezig te zijn bij een groot gay feest in hartje Maastricht met de toepasselijke naam, Pink Rebel.
Ik ben trots op onze dragqueens. Mensen realiseren zich niet dat het heel wat moed vereist om in drag de straat op te gaan en het risico te lopen beschimpt, uitgelachen of aan agressie te worden blootgesteld. Bewust of onbewust kiezen ze ervoor om diversiteit zichtbaar te maken en kleuren onze uitgaansscene. Verbinden is voor veel van hen een rode draad. Lady Galore heeft weer een Drag Queens United Lipdub georganiseerd met als doel de verschillende dragwerelden met elkaar te verbinden.

Een echte kerel schuwt het gevaar niet, een echte kerel is zichzelf en bewandelt zijn eigen pad. Onze dragqueens, echte kerels met superkloten.

LEAVE A REPLY